Sokerioravista

Tieteellinen nimi: Peturus breviceps
Suomenkielinen kutsumanimitys: Sokeriorava eli "Sokru"
Englannin kielinen nimitys: Sugar gilder

Elinikä: noin 6-10 vuotta
Paino aikuisena: 100-120 grammaa

Väritykset:
Classic: Normaali harmaa valkoinen väritys.
Black Beaty: Normaali väritys jossa erityisen tummat/mustat merkit.
White Face Blonde: Ilman harmaata tai mustaa maskia.
Platinum: Valkoinen, jossa kevyen hopeat puuterimaiset merkit.
Cremeino: Valkoinen, jossa kerman väriset puuterimaiset merkit ja tummanpunaiset silmät.
Leucuistic: Valkoinen, jolla mustat silmät.
Albino: Valkoinen, jolla kirkkaan punaiset silmät.
Mosaic: Väritykset vaihtelevat yksilö kohtaisesti, usein ns perusväri jossa määrättömästi valkoisia laikkuja.
Piebald: Valkoinen orava jossa vaihtelevasti harmaita tai tummia laikkuja.

Hankinta: Muutamat eläinkaupat, kasvattajat, tuonti virosta tai saksasta.

Häkki: Häkin tulee olla mahdollisimman suuri ja korkea, minimi mittoina olen itse pitänyt esim l 60cm s 50cm k 190cm. Eläinkaupoista harvemmin saa näin suurta laatikkoa, joten suurin osa harrastajista tekee häkkinsä itse esim. vaatekaapista.

Vapaana pito: Sokerioravat ovat erittäin aktiivisia yöeläimiä ja ihanteellisinta olisi, mikäli ne saisivat olla koko yön vapaana. Meillä oravat pääsevät häkistä heti herättyään noin klo 19.00 ja yleensä ne kiipeävät omaan pesään nukkumaan 6.00 aikaa aamulla. Mikäli et uskalla jättää oravia yöksi irti, voi vapaana olon rajata esimerkiksi illalla 19-22.00 ja uudelleen aamulla 5.00-7.00. Oravista ei saa koulutettua sisä siistejä, mutta sotkua ne aiheuttavat kyllä ihan minimaalisen vähän.

Ruokinta: Oraville pitää tarjota mahdollisimman monipuolista ja myös proteiinipitoista ruokaa. Päivä annoksista 33% pitää koostua proteiinista, kuten jauhomadoista tai sirkoista, 33% hedelmiä esim  omenaa, mangoa tai meloneita ja 33% kasviksia esim herneitä ja porkkanaa.

Meillä Sokrut 2klp syövät noin klo 19.30 annostellusti jauhomatoja, yöllä pienen kulhollisen hedelmiä ja vihanneksia. Aamulla noin 5.30 ennen päiväunia uudelleen jauhomatoja tai sirkkoja.

Lisääntyminen ja sukupuolten erottaminen:
Sokruujen sukupuolet ovat helppo erottaa, sillä uroksilla on otsassa ja rintakehässään hajurauhaset, jotka ovat sukukypsillä uroksilla usein karvattomat. Hännän alta löytyy myös pienet karvaiset kivekset.
Naarailla ei luonnollisesti ole rauhasia ollenkaan, mutta vastaavasti vatsan seudulla voi nähdä pienen noin 1,5cm leveän pussin.

Naaraat saavuttavat sukukypsyyden noin 1½ vuodessa, kun taas urokset jo 4-12 kk ikäisinä. Vankeudessa elävät sokrut parittelevat yleensä keväällä ja naaraan tiineys kestää noin 15-17 päivää. Tämän jälkeen se synnyttää tavallisesti noin 1-2 keskosia muistuttavia ja vain noin riisin jyvän kokoisia poikasia. Poikaset ryömivät emon pussiin ja kasvavat siellä noin 60-70 päivää emon nisistä syöden, jonka jälkeen ne ovat tarpeeksi isoja tutustumaan ulkomaailmaan. 
Poikaset oppivat kaiken tarvittavan vanhemmiltaan, eikä niitä tulisi erottaa ennen kuin ne ovat olleet pussin ulkopuolella noin 8-10 viikkoa.

Muuta:
- Sokrut saattavat joskus purra, kun ne ovat epävarmoja tai peloissaan. 
- Oravien varoitus ääni muistuttaa ihan sähisevää kissaa ja se saa monet ihmiset pelästymään.

4 kommenttia:

  1. Tietääkö kukaan onko suomessa sokru kasvattajia?!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On meitä kasvattajia, mutta se on eri asia tuleeko niitä poikasia. Sokerioravat ovat pussieläimiä eivätkä lisäänny samalla tavalla kuin hiiret, kanit tai koirat. Oravat parittelevat yleensä keväällä ja poikaset ovat luovutus ikäisiä loppu kesästä.

      Poista
  2. Olisin kiinnostunut. Haluan ostaa pari sokeriorava.. Jos joku myy nii ota yhteyttä minuun :)

    VastaaPoista
  3. jos joku myisi niin ottaisin kaksi mielihyvin vastaan

    VastaaPoista